Objašnjenje biblijskih stavaka

Go down

default Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 25.04.15 11:02

MATEJ 4 - 1 - 11 .... 1 DIO

4  Tada je duh odveo Isusa u pustinju da ga Đavo iskuša. Mnogi smatraju kako Đavo ili Sotona nije stvarna osoba. Kao što se ovdije vidi, Sotona je jednako stvarba osoba kao što je Isus. 2  Nakon što je postio četrdeset dana i četrdeset noći, ogladnio je.Iako je Isus bio savršen čovjek post od doslovnih 40 dana i noći je veliki vremenski period, to je znao i Sotona jer prvu kušnju koju je stavio pred Isusa je opstanak u fizičkom smislu.  3  I došao je Kušač i rekao mu: “Ako si sin Božji, reci ovom kamenju da postane kruh!” .Ovdje je još jedan pokazatelj Sotone kao stvarne osobe jer Isusa nikako nije moglo iskušavati nikakvo zlo , kad u njemu nije bilo zla. Mudro mu je postavio pitanje AKO SI  sin Božji, onda imaš vlast, imaš moć. Ujedno Sotonina izjava pokazuje važnu činjenicu da je Isus SIN božji, a ne sam BOG, da je Isus Bog ili ikakav dio tzv. Trojstva, Sotona sigurno ne bi propustio takvu priliku da to kaže.Ovo je prvi od dva puta u kojima Sotona postavlja takvo pitanje. Isus je mogao kamen pretvoriti u kruh no nije svoju moć koristi kako bi Sotoni pokazao da je Sin Božji, već mu je dao do znanja da je potrebna dihovna hrana, koliko i tjelesna. 4  A on je odvratio: “Pisano je: ‘Čovjek ne smije živjeti samo o kruhu, nego treba živjeti i o svakoj riječi koja izlazi iz usta Jehovinih.’”

5  Tada ga je Đavo poveo u sveti grad, postavio ga na vrh hramskoga zida.
Sada se Isus uz pomoć Sotone - zlog duhovnog stvorenja - našao u svetom gradu Jeruzaleu.  6  i rekao mu: “Ako si sin Božji, baci se dolje! Jer pisano je: ‘Anđelima svojim on će zapovjediti za tebe i oni će te nositi na rukama svojim, da gdje ne udariš o kamen nogom svojom.’” . Pošto je Sotona pao na prvoj kušnji, sada mudro on citira riječi Svetog pisma, tako što navodi proročantvo da će Bog učiniti sve da se Isusu ne dogodi ništa što bi ga sprečilo u izvršenju nauma da se kroz njegov život i otkupninu spasi čovječanstvo. Isus je također znao da će svoj život morati dovesti do kraja po svim proročanstvima i nikako se ne bi dovodio u situaciju da kuša Boga nerazumnim i nesmotrenim propustima, time bi također pokazao neposlušnost Bogu , a ona vodi u grijeh i smrt. Tda bi postupio poput njega i Adama- prvog čovjeka koji je čovječanstvo i doveo do ovakvog stanja. 7  A Isus mu je odvratio: “Ali pisano je i ovo: ‘Ne iskušavaj Jehovu, Boga svojega!’”

8  Đavo ga je zatim poveo na goru vrlo visoku i pokazao mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu . Sotona je znao da će nagrada za Isusa biti kraljevstvo , zato mu je ponudio još jednu puno težu kušnju, da prihvati ponudu kraljevanja odmh.Vrijedno je zapaziti da Sotona nije ponudio nešto što nije posjedovao, u suprotnom to i ne bi za Isusa i bila neka kušnja. Sotona je ponudio ono što je trenutno bilo u njegovim rukama - kraljevstva, vlast i slava. 9  i rekao mu: “Sve ću ti ovo dati ako padneš i pokloniš mi se.”  Sotona je bio spreman dati SVE za nešto još vrijednije, a to je da ga Isus svojim činom obožavanja stavi na mjesto koje pripada jedino, jedinom i pravom Bogu, Jehovi.. Sotona se ponadao da će Isus prodati svoj odnos sa Ocem da bi dobio ono što mu je ionako obečano za budučnost. 10  Tada mu je Isus rekao: “Odlazi, Sotono! Jer pisano je: ‘Jehovu, Boga svojega, obožavaj i jedino njemu služi!’” 11  Tada ga je Đavo ostavio. I gle, došli su anđeli i počeli mu služiti.
Za nagradu vjernosti u sve tri kušnje Otac mu je dao da mu služe anđeli.
Sotona je otišao do drugog puta, služeći se raznim smicalicama i ljudima kako bi ga, ako je ikako moguće naveo na neposlušnost stvoritelju.

Sotona se i dnas služi istom taktikom kao onda. Kao što je pisao Apostol Ivan , on apelira na želje tijela ( tjelesne potrebe ), želje očiju ( da imamo i činimo ono što nam nije neophodno za život ) i isticanje ( da posjedujemo materijalno, slavu i sl.) Ako je time kušao Isusa što ne bi i nas 1 Ivanova 2:15-17.
U samo par redaka Biblija otkriva da su Isus i Sotona stvarne osobe, da Sotona ima vlast, da Isus nije Bog VEĆ NJEGOV SIN, te da Sotona utječe na ljude pokušavajući nas navesti na neposlušnost kako bi izgubili Božju milost......


Meggy: komentar modifikovan dana: 28.11.15 19:36; prepravljeno ukupno 1 puta

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 22.05.15 14:57

MATEJ 7 : 1 Ne sudite, da vam se ne sudi.
2 Jer kakvim sudom sudite, takvim će vam se suditi.I kakvom mjerom mjerite, takvom će vam se mjeriti.
3 Zašto onda vidiš trun u oku brata svojega, a ne obazireš se na gredu u svojem oku?
4 Ili kako možeš reći bratu svojemu: ‘Dopusti da ti izvadim trun iz oka’, kad sam imaš gredu u oku?
5 Licemjeru! Izvadi najprije gredu iz svojeg oka, pa ćeš onda dobro vidjeti kako izvaditi trun iz oka brata svojega.


1.Ne sudite, da vam se ne sudi - ( SUDITI ) davati, iznositi mišljenje, donositi sud; procjenji razmatrati čiju krivicu u sudskom postupku i donositi presudu b. osuđivati, kažnjavati.
Zato nemaš izgovora, čovječe koji sudiš tko god ti bio. Jer u čemu sudiš drugoga, osuđuješ samoga sebe, budući da ti koji sudiš činiš to isto,2 A znamo da će Bog suditi po ISTINI onima koji takvo što čine. piše u Rimljanima 2:12.
Pavao želi nagalasiti da tko god da smo, mi smo samo ljudi, svi smo jednaki.. Mudrost koju trebamo posijedovati neće nas dovesti da za bilo što osuđujemo svoje bližnje. Svi smo mi pod grijehom i nesavršeni. Netko se bori sa određenima manama, propustima , greškama pa i grijesima. Jer možda gdje mi griješimo , možda naš bližnji ne griješi i obrnuto ili čak i sami činimo isto ,stoga ne bi bilo u redu da se stavimo u položaj sudca. Takav postupak bi nas mogao dovesti da se i nama sudi. Jedino Bog je pravedni i istiniti sudac, mi smo samo " prah "

Jakov je također rekao zanimljivu misao. Osvrnuo se na izjavu samog Boga koji je rekao da : " hoću milosrđe , a ne žrtvu ".Jakov 2:13 " Jer onoga tko prema drugima nije milosrdan čeka nemilosrdan sud. Milosrđe slavi pobjedu nad sudom. " Ako smo mi sudci svom bratu ne samo da nas ćeka sud već milosrdan sud.. ali milosrđe će SLAVITI POBJEDU. Da Bog će se sijetiti da smo " prah " te će pobijediti milosrđe.

...takvim će vam se suditi.I kakvom mjerom mjerite, takvom će vam se mjeriti.
3 Zašto onda VIDIŠ ( uvidjeti, uviđati, razabrati, shvatiti, shvaćati [vidim da ima pravo]; u drugom stavku Luka 6:41 stoji izraz ZAPAZITI - uočit,postajući svjestan čijih osobina ili vrijednosti, izdvojiti ga u svijesti ili u namjerama od drugih pregledati, ispitati ) trun u oku brata svojega, a ne OBAZIREŠ se na gredu u svojem oku? - Zanimljivo je kako se mi obaziremo na tuđe propuste i spremni smo ih osuditi, iako mi ne znamo sve okolnosti stav srca i zašto je nekome Bog dopustio da se dovede u neku nezavidnu situaciju. Bog vidi sve. On je iznad vremena i prostora, On vidi iza ugla.

4 Ili kako možeš reći bratu svojemu: ‘DOPUSTI da ti izvadim trun iz oka’, kad sam imaš gredu u oku - Isus kao da kaže: " kako se usuđujemo dovesti u situaciju da preispitivamo tuđe motive i zbivanja pa zatim osuđujemo da vadimo " trn " dok mi sami imamo puno više vrijedno osude - " gredu ".


5 Licemjeru! Izvadi najprije gredu iz svojeg oka, pa ćeš onda dobro vidjeti kako izvaditi trun iz oka brata svojega - Nemojmo biti LICEMJERI (onaj koji se predstavlja kao dobar i ispravan, onaj koji prikriva svoju pravu prirodu hineći osjećaje i stavove koji nisu njegovi; himbenik, hipokrit, podlac ) jer kada što osuđujemo druge osuđujemo sebe, jer pred Bogom NITKO nije bez krivnje. Ako izvadimo gredu iz svog oka bolje ćemo vidjeti trun, no pitanje je dali ćemo tada se dovesti u situaciju da sudimo bližnjem!!!_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 21.09.15 19:37

Čuj, Izraele: Jehova, Bog naš, jedan je Jehova!

...............5 MOJSIJEVA 6:4 .............???? Tko je stvoritelj neba i zemlje
???? Tko je BOG


U ovom kratkom biblijskom stavku kako Izraelu , tako i cijelom svijetu rečene su dvije najbitnije činjenice. A to je, da je Bog JEDAN  i da ima osobno ime Jehovah.

Jehovah je osobno ime koje se u orginalu  piše sa četiri Hebrejska slova יהוה . a na latinično pismo transletiraju se sa slovima JHVH ( sa desna na ljevo ) . Ime je izvedeno iz hebrejskog gl. BITI koje se na Yugoslavenski jezik može prevesti Biti ću sve što je potrebno kako bi izvršio svoj naum.
Mojsije prvo navodi " Čuj, Izraele "...  Pošto se Stvoritelj objavio Abrahamu , čije je potomstvo nazvao imenom Izrael,a Mojsije potječe iz tog naroda - naglasak je na narodu Izrael. U  vrijeme pisanja , u okolnim narodima, kao i samom Egiptu iz kojeg su Izraelci izašli bilo je mnoštvo bogova i onih koji su se tako nazivali.
Bog je imenica koja koja dolati iz hebrejske riječi ELOHIM ( אלוהים ). I nije ime već titula ( opisni naslov ili epitet -  riječ koja se dodaje imenici radi boljeg određenja ). To je jako bitno za zapaziti jer postoje mnogi opisa karaktera koji opisuju osobu  imena Jehova.  U Bibliji se Jehovu se oslovljava raznim titulama,npr. Gospodin, bog, stvoritelj, učitelj , spasitelj....itd.

Ono što je najbitnije u ovom biblijskom citatu je naglasak koji on sam stavlja da je Bog - Jehovah JEDAN.
Jedan u punom smislu te riječi. Hebrejska riječ za jedan piše se Ehad ( אחד ).
Kao što sam ranije spomenula uvriježena su bila vjerovanja u višebožstva, trijade i bogo-ljudi. Stvoritelj nakon što u 5 poglavlju navedene knjige podrobnije opisuje 10 zapovjedi navodi stavak da je On Jehovah JEDAN  Bog.
Da je to tako, razne knjige Biblije također to potvrđuju.
Evo samo neke od njih:

1.
Izaija 42 :8  Ja sam Jehova. To je ime moje, i nikome neću dati slavu svoju, niti hvalu svoju likovima rezbarenim.

Jasno piše kako glasi ime, i da sve drugi koji se nazivaju bogovima ili bogom su lažni, on je jedan i nema drugoga.

2.
Zaharija 14:9
I Jehova će biti kralj nad svom zemljom. U taj dan Jehova će biti jedan i ime njegovo jedno.

Sobzirom na poganstvo i mnogobođtvo , Bog daje proročanstvo da će doći dan kad će svi na Zemlji skvatiti istinu da je onaj koji je sve stvorio JEDAN sa JEDINIM  imenom Jehovah. Ljudi su pod utjecajem poganstva mješali pravog boga sa lažnim idolopokloničkim božanstvima pod raznoraznim imenima.Ali Stvoritelj naglašava da će se znati da je njegovo ime JHVH. Te da se on nikada nije obavio pod nikojim dr. imenom .

3.
Marko 12:29
Isus je odgovorio: “Prva je: ‘Čuj, Izraele, Jehova, Bog naš, jedan je Jehova.

Najveće svjedočanstvo o imenu i o tome da koje Bog te da je JEDAN, su same riječi njegovog sina Isusa.On je citirao 5 Mojsijevu čije riječi .
ovdje razmatramo. Znači on je potvrdio da je Bogu ime Jehovah i da je on jedan.  Da je Isus dio trojstva ili da je on Bog, ovdije bi bila idealna prilika da to i naglasi. Riječi su bile upučene farizejima kao što navodi kontekst.Sa ovom izjavom Isus pobija vjerovanje u trojedno Božanstvo i potvrđuje da je Bog JEDAN.

4.
1 Korinčana 8:6
Za nas postoji jedan Bog, Otac, koji je sve stvorio i za kojega mi živimo, i jedan Gospodin,Isus Krist, po kojemu je sve stvoreno i po kojemu mi živimo.

Evo ovaj biblijsi stavak govori sve sam za sebe.Govori: Bog je jedan, on je tvorac, On je Otac, automatski veći od sina, dok je sin jedan , imenom Isus, Mesija ( pomazanik, spasitelj, kralj ).Razlika između Jehove i Isusa, je jasna. Pobija svaku vjeu u Trojstvo, a da ne govorimo o tome da se nigdje treča osoba - sv. duh - niti ne spominje.

Ovo su samo neki citati kako iz hebrejskih, tako i iz grčkih pisama koji potvrđuju da je Bogu ime Jehovah i da je on jedan kao osoba.
Potičem one koji žele upoznati Boga i približit se njemu uzmu truda da istraže Bibliju kako bi se i sami uvjerili u istinitost ovih riječi.
Ništa nije bitnije od saznanja tko je PRAVI Bog, sve drugo se nadovezuje na ovaj temelj.

Evanđelje po Ivanu 17:3
A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, JEDINOGpravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 28.10.15 16:34

....................... Zlatno pravilo ...........................


...........MATEJ 7 :12 ...................

Sve, dakle, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima. To je smisao Zakona i Prorokâ[/color]


1.SVE -( bez iznimke, cjelokupan ).Apsolutno sve , svaki aspekt našeg života je uključen u zlatno pravilo. Isus dodaje i DAKLE kako bi naglasio kao zaključak, odnos pečat onome što želi reči.

2. ...ŠTO ŽELITE ( imati želju, težiti ostvarenju) DA LJUDI ČINE VAMA (djelovati na što tako da se izmijeni)
Mi imamo mnogo želja...mi imamo potrebe..no Jehovah nas potiče da budemo mi ti koji ćemo prvi inicijativno činiti " ono što je dobro i pravedno u Božjim očima ".
Nitko ne voli da ga se omalovažava, laže, podcjenjuje , ili smatra manje dostojnim. Jehovah potiće nas da ga oponašamo jer smo na njegovu sliku stvoreni.

3. ČINITE I VI NJIMA .
Da bi činili dobro drugima na to nas treba poticati ljubav, jer i Bog je LJUBAV. Pavao je to naglasio u Rimljanima 13 :10.Ljubav ne čini zlo bližnjemu. Dakle, ljubav je ispunjenje Zakona..Iako se ona ovdje direktno ne spominje, vrlo je bitna. Ljubav je karika koja sve povezuje i koja nas potiče da činimo dobro. Ona je osovina na koju se kaći SVRHA (ono što se želi postići odnosno svršetak ). Sam Isus je naglasio da sve što stoji zapisano u zakonu i prorocima svedeno je na dvije zapovjedi ljubavi. LJubav će nas uvijek motivirati da postupamo po Zlatnom pravilu " Jer sav se Zakon ispunjava u jednoj zapovijedi: “Ljubi bližnjega svojeg kao samoga sebe!" ( Galačanima 5:14 )

4.
ZAKONA I PROROKA
.
Zakon je zahtijevao da u svim aspektima života pokazujemo dobro drugima i da ih uvijek staimo ispred sebe,a proroci su opominjali na to isto.

Dakle kada postupamo po ljubavi uvijek ćemo gledati da drugima činimo ono što je ugodno i ispravno u Božjim očima.
...neka nam cilj bude da svaki dan započnemo sa zlatnim pravilom !!!

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 09.11.15 17:04

............ MATEJ 9:1-8 .......................

1 I ušavši u lađu, krenuo je na drugu stranu i došao u svoj grad.
2 I gle, donijeli su mu uzetoga koji je ležao na nosilima. Vidjevši vjeru njihovu, Isus je rekao uzetome: “Hrabro, sine, oprošteni su ti grijesi!”
3 A neki od pismoznanaca rekli su u sebi: “Ovaj huli.”
4 Kako je znao što misle, Isus je rekao: “Zašto mislite zlo u srcima svojim?
5 Pa što je lakše? Reći: ‘Oprošteni su ti grijesi’ ili reći: ‘Ustani i hodaj’?
6 No znajte da Sin čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe!”
Tada je rekao uzetome: “Ustani, uzmi nosila svoja i pođi kući!”
7 I ustao je te otišao kući.
8 A kad je narod to vidio, obuzeo ih je strah i slavili su Boga, koji je dao takvu vlast ljudima................................................

1 I ušavši u lađu, krenuo je na drugu stranu i došao u svoj grad.
2 I gle, donijeli su mu uzetoga koji je ležao na nosilima. Vidjevši vjeru njihovu, Isus je rekao uzetome: “Hrabro, sine, oprošteni su ti grijesi!”

Zadivljujuće je to kada se mnogi čude pri pomisli kako je Isus mogao vidjeti nečiju vjeru.. Običan čovjek vidi vjeru drugih jer se vjera pokazuje djelima.KAKO se vidjela vjera ovog uzetog čovjeka? Na vrlo jednostavan način. Čovjek je uložio trud da pronađe nekoga tko će ga na nosilima donjeti tamo gdje se nalazio Isus, Da je čovjek ostao kod kuće, ne bi dobio priliku da sretne Isusa. Svi- on i ljudi sa njim vjerovali su u moć Isusa da on može izlječiti i hromog. No zanimljivo je on što sljedi. Isus je išao korak dalje jer on ne samo da jevidio vjeru popračenu djelima, on je vidio i dublje u srca ljudi. Ohrabrio je ljude jer im je dao do znanja da ustraju u svojoj vjeri rekavši " Hrabro ". Bolesti, smrt je naposljedica grijeha koja je nastala neposlušnošču ljudi. Gijeh dovodi do hromosti, zbog toga je Isus povezavši to dvoje rekao da su hromome oprošteni grijsi. Jer kada ne bi bilo grijeha ne bi bilo niti bolesti .
3 A neki od pismoznanaca rekli su u sebi: “Ovaj huli.”
Tko su bili pismoznanci ? Ljudi koji su bili upučeni u pisma, odnosno tadašnju Bibliju - jednostavno rečeno. Dobro su poznavali pisma, ali ne i njenu bit. Znali su da jedino Bog može praštati grijehe i dovesti čovjeka do stanja nesavršenosti. Stoga su osudili čin ozdravljenja samo zato što je Isus rekao da čovjeka ozdravljuje sa praštanjem grijeha. Doslovno su rekli da on huli = biti ohol prema večoj vrijednosti ili višem biću. Znači farizeji su vidjeli u Isusu oholost kao da je time sebe izjednačio sa Bogom. Tako su ozdravljenje vidjeli učeni ljudi Zakona.
4 Kako je znao što misle, Isus je rekao: “Zašto mislite zlo u srcima svojim?
5 Pa što je lakše? Reći: ‘Oprošteni su ti grijesi’ ili reći: ‘Ustani i hodaj’?

Isus koji je bio Riječ Božja ne samo da poznaje ljude,već ima vlast od Boga da vidi u njihova srca kako bi im pomogao da isprave svoja kriva razmišljanja. Nije ništa neobično da to može Isus, to isto može i Biblija, jer čitajući nju vidimo kavo imamo srce..
6 No znajte da Sin čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe!”
Tada je rekao uzetome: “Ustani, uzmi nosila svoja i pođi kući!”
7 I ustao je te otišao kući.

Jeste li primjetili kako se Isusa naziva u ovom kratkom izvještaju ?? da..sam Isus sebe naziva SIN ČOVJEČI. Isus je samo čovjek na ZEMLJI. Isus kada je kao duhovno stvorenje došao na zemlju bio je SAMO čovjek, kao što je prije dolaska na nebu bi SAMO duhovno biće. Zto on sam naglašava da na Zemlji ima vlas da čini čuda ,lječi...ispravlja sve ono što je posljedica grijeha na zemlji , kako bi pokazao što če činiti u budučnosti po vlašču Kraljevstva ( Isus kao od Boga kralj će ukinuti u potpunosti posljedicu grijeja i ljude sa zemljom dovesti do savršenstva te će sve predati u ruke onome kome i pripda - Bogu. ).
8 A kad je narod to vidio, obuzeo ih je strah i slavili su Boga, koji je dao takvu vlast ljudima.
I na kraju zaključak koji pokazuje da je običan narod prepoznao ono što nisu prepoznali pismoznanci. Oni su u Isusu vidjeli ono što on uistinu je - čovjeka. Shvatli su da je Isus poseban čovjek kojemu je Bog dao moć da ćini čuda. Shvatli su da je došao od Boga i slavili su Boga svojom vjerom i zahvalnošću " koji je dao takvu vlast ljudima ".

Ovaj predivan biblijski izvještaj pokazuje mnoge istine. Npr. da je Isus samo čovjek kada je bio na zemlji, da je dobio vlast da čini ćuda, da su ljudi iskrena srca prepoznali milost od Boga, te da se vjera pokazuje djelima, odnosno postupcima.

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Meggy on 28.11.15 19:37

.............. MATEJ 4 : 1 - 11 ..................... .......2 DIOJe li Sotona doslovno odveo Isusa do hrama kad ga je iskušavao?

Jednostavno rečeno, ne možemo sa sigurnošću znati je li Isus doista stajao u hramu ili je to bila vizija. U našim publikacijama ponekad je bila navedena prva mogućnost, a ponekad druga.

Razmotrimo najprije što stoji u biblijskom izvještaju. Apostol Matej u svom je evanđelju pod Božjim nadahnućem napisao da je Đavo Isusa “poveo u sveti grad” i “postavio ga na vrh hramskoga zida” (Mat. 4:5). U paralelnom izvještaju iz Lukinog evanđelja stoji da ga je “odveo u Jeruzalem” i “postavio ga na vrh hramskoga zida” (Luka 4:9).

U prošlosti je u našim publikacijama stajalo da Sotona možda nije doslovno odveo Isusa do hrama. Naprimjer, u engleskom izdanju Stražarske kule od 1. ožujka 1961. pisalo je: “Ne čini se logičnim doslovno shvatiti sve što piše u izvještaju o Isusovim kušnjama u pustinji. Sigurno ne postoji gora s koje bi čovjek mogao vidjeti ‘sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu’. Stoga je logično zaključiti da Sotona nije doslovno, u fizičkom smislu, u tijelu, poveo Isusa ‘u sveti grad’ i postavio ga ‘na vrh hramskoga zida’. Takvo što nije bilo potrebno da bi kušnja imala svoju težinu.” No u kasnijim izdanjima Stražarske kule pisalo je da bi Isus možda počinio samoubojstvo da je učinio ono što je Sotona zatražio od njega.

Budući da Isus nije bio levit, neki tvrde da nije smio doći na vrh hramskog svetišta. Stoga smatraju da je Isus bio odveden u hram putem vizije. Nešto slično dogodilo se proroku Ezekijelu nekoliko stoljeća ranije (Ezek. 8:3, 7-10; 11:1, 24; 37:1, 2).

No ako je Sotona iskušavao Isusa samo putem vizije, nameću se sljedeća pitanja:

Je li iskušenje bilo stvarno ili zamišljeno?

Ako je svrha ostalih iskušenja bila navesti Isusa da učini neku doslovnu radnju, odnosno da pravo kamenje pretvori u kruh i da se doslovno pokloni Sotoni, nije li onda i ovo iskušenje od Isusa zahtijevalo da učini nešto slično — da doista skoči s vrha hrama?

S druge strane, ako je Isus doista stajao na vrhu hramskog zida, javljaju se neka druga pitanja:

Je li Isus prekršio Mojsijev zakon time što je stao na vrh svetišta?

Kako je Isus došao iz pustinje u Jeruzalem?

Osvrnimo se na neke dodatne pojedinosti koje nam mogu pomoći da dobijemo odgovore na zadnja dva pitanja.

Kao prvo, prema riječima profesora Novog zavjeta Donalda Carsona, grčka riječ hierón, koja je u oba izvještaja prevedena riječju “hram”, “vjerojatno se odnosi na sve hramske objekte, a ne samo na svetište”. Stoga Isus nije morao stajati na vrhu samog svetišta. Mogao je stajati, primjerice, na jugoistočnom dijelu hramskih zidina. Ondje se nalazio trijem s niskim zidom odakle je teren padao oko 140 metara do dna doline Kidrona. To je bila najviša točka hrama. Povjesničar Josip Flavije napisao je da bi se onome tko bi onamo došao i pogledao dolje “zavrtjelo u glavi” od velike visine. Tom su dijelu hrama imali pristup i oni koji nisu bili leviti, pa se nitko ne bi pobunio da je Isus došao onamo.

No kako je Isus mogao biti odveden u hram kad je bio u pustinji? Jednostavno rečeno, to ne možemo sa sigurnošću znati. U kratkom izvještaju o tome kako je Sotona iskušavao Isusa ne navodi se koliko su te kušnje trajale niti gdje se Isus točno nalazio dok je bio u pustinji. Ne možemo isključiti mogućnost da je Isus pješice otišao u Jeruzalem, čak i ako bi mu za to trebalo dosta vremena. U biblijskom izvještaju ne kaže se izričito da je Isus bio u pustinji sve vrijeme dok ga je Đavo iskušavao. Umjesto toga Biblija jednostavno kaže da je Isus bio odveden u Jeruzalem.

No što je s kušnjom u kojoj je Sotona pokazao Isusu “sva kraljevstva svijeta”? Isus očito nije doslovno vidio sva kraljevstva svijeta jer ne postoji nijedna doslovna gora s koje bi ih bilo moguće vidjeti. Stoga se Sotona možda poslužio nekakvom vizijom kako bi ta kraljevstva pokazao Isusu, slično kao što bi čovjek pomoću projektora i platna nekome pokazao prizore iz raznih dijelova svijeta. No premda se Sotona možda poslužio vizijom, želio je da mu se Isus doslovno pokloni, a ne da izvrši neku simboličnu radnju (Mat. 4:8, 9). Dakle, kad je Sotona nagovarao Isusa da se baci s vrha hramskog zida, moguće je da je u pitanju bio doslovni skok zbog kojeg bi Isus zaista mogao izgubiti život. Time bi ta kušnja dobila na puno većoj težini nego da se radilo samo o viziji.

Bilo kako bilo, kao što smo rekli na početku, ne možemo sa sigurnošću utvrditi kakve je prirode bila Isusova kušnja. Stoga ne možemo isključiti mogućnost da je Isus zaista otišao u Jeruzalem i stao na vrh hramskog zida. No u jedno možemo biti sigurni — kušnje u kojima se Isus našao bile su stvarne i on se u svakoj od tih situacija odlučno odupro Đavlu.

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Objašnjenje biblijskih stavaka

Komentar by Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu