Elohim-Bogovii ili Bog ?

Go down

default Elohim-Bogovii ili Bog ?

Komentar by Admin on 20.01.10 23:40

Elohim-Bogovii ili Bog ?

Neki su mišaljenja da se hebrejskom reči: Elohim misli na Bogovi kao skup 3 Bogova (ili više). Zato što je kako neki tvrde hebr. rječ: Elohim množina (Plural). No vidjet ćemo dali je i to tako....
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 4335
Registration date : 2008-09-10

https://biblijaimi.forumactif.org

Na vrh Go down

default Re: Elohim-Bogovii ili Bog ?

Komentar by jakob on 21.01.10 17:39

Donje infmacije su iz:
1. Literature Nemačkih Bibličara M.G.P. 4444
2. Literature JS-a
... i drugih.....

--------------------------------------------------------

Elohim ist die Mehrzahl von Eloh= Elohum je mnozina od Eloh

אלהים - ’Elohím= Bog(ovi) Majistetska množina(Pluralis Majestatis)uzvišenost i odličnost
אל -’El= Bog skraceno od Elohim/Eloah

U hebrejskom postoji Majistetska množina(Pluralis Majestatis) kao u slučaju kod Elohim - אלהים

-Citati u kojima se imenica u množini primjenjuje na Boga u Hebrejskim spisima
U 1.Mojsijevoj 1:1, titula "Bog" prijevod je riječi 'ElohÍm, koja je na hebrejskom u množini. Trinitarijanci to tumače tako da je to ukazivanje na Trojstvo. Oni također tumače 5.Mojsijevu 6:4 tako da uključuje jedinstvo članova Trojstva kad kaže: "Gospodin je Bog [od 'Elohi,m] naš jedini Gospodin."
Ovdje je imenica na hebrejskom u množini zbog uzvišenosti i odličnosti. (Vidi NAB, St. Joseph Edition, Bible Dictionary, str. 330; također, New Catholic Encyclopedia, 1967, svit. V, str. 287.) Ona ne sadrži misao množine osoba unutar božanstva. Na sličan način, u Sucima 16:23, kad se ukazuje na lažnog boga Dagona, koristi se oblik titule 'eloh Ím; prateći glagol je u jednini, pokazujući da se radi o samo jednom bogu.
U 1.Mojsijevoj 42:30, o Josipu se govori kao o "gospodinu"( אדני množina zbog odličnosti) Egipta.Grčki jezik nema 'množinu zbog uzvišenosti i odličnosti`. Zato su u 1.Mojsijevoj 1:1 prevodioci Septuaainte upotrijebili ho Theos (Bog, jednina) kao ekvivalent za 'Elohtim. U Marku 12:29, gdje je naveden Isusov odgovor u kojem je citirao 5.Mojsijevu 6:4, ponovo je upotrijebljena grčka jednina ho Theos. U 5.Mojsijevoj 6:4, hebrejski tekst sadrži Tetragramaton dvaput, i stoga bi ispravniji prijevod glasio: "Jehova naš Bog jedan je Jehova" (NS). Izraelska nacija, kojoj je to bilo rečeno, nije vjerovala u Trojstvo. Babilonci i Egipćani obožavali su trijade bogova, ali Izraelu je bilo jasno da je Jehova drugačiji.

Hebrejski izraz ovdje je u množini kako bi se naglasilo veličanstvo ili moć. (Vidi Praktični biblijski leksikon, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1997, stranica 79; vidi i Rječnik biblijske kulture, AGM, Zagreb, 1999, stranica 47.) On ne prenosi misao o više osoba koje bi činile jedno božanstvo. Slično tome, u Sucima 16:23 govori se o krivom bogu Dagonu, a koristi se oblik titule elohim. Uz nju se nalazi glagol u jednini, koji pokazuje da se radi o samo jednom bogu.


jakob: komentar modifikovan dana: 22.01.10 3:51; prepravljeno ukupno 4 puta
jakob
jakob

Broj postova : 303
Registration date : 2009-05-04

Na vrh Go down

default Re: Elohim-Bogovii ili Bog ?

Komentar by jakob on 22.01.10 1:59

Linkovi:
elohim
el
eloah
-----------------
U 1. Mojsijevoj 42:30 za Josipa se kaže da je “gospodar” Egipta.(adonaj, množina za naglašavanje veličanstva)

Genesis 42 Hebrew Bible (OT and NT)
30 דבר האיש אדני הארץ אתנו קשות ויתן אתנו כמרגלים את הארץ׃
30 dibber ha'ish adonei ha'aretz ittanu kashovt; vaiyitten otanu, kimraggelim et-ha'aretz.
30 Čovjek koji je gospodar one zemlje, rekoše, "oštro nam je govorio i optužio nas kao uhode CB

Genesis 42:30 adonei
----------------
jakob
jakob

Broj postova : 303
Registration date : 2009-05-04

Na vrh Go down

default Re: Elohim-Bogovii ili Bog ?

Komentar by Meggy on 06.11.15 19:54

U kom su smislu Isus i njegov Otac jedno?

“Ja i Otac jedno smo”, rekao je Isus (Ivan 10:30). Neki citiraju ove riječi kako bi dokazali da su Isus i njegov Otac dva dijela istog trojednog Boga. Je li to Isus želio reći?

Pogledajmo kontekst njegovih riječi. U 25. retku Isus je rekao da čini djela u ime svog Oca. U recima 27-29 govorio je o simboličnim ovcama koje mu je dao njegov Otac. Da su Isus i njegov Otac jedna osoba, Isusovi slušatelji ne bi razumjeli te izjave. Isus kao da je rekao: “Otac i ja toliko smo povezani da nitko ne može ugrabiti ovce iz moje ruke kao što ih ne bi mogao ugrabiti ni iz ruke mog Oca.” To bismo mogli usporediti s izjavom sina koji kaže neprijatelju svog oca: “Napadneš li mog oca, napao si mene.” Nitko ne bi pomislio da su taj sin i njegov otac ista osoba. No svi bi na temelju toga zaključili da su njih dvojica čvrsto povezani.

Isus i njegov Otac, Jehova Bog, jedno su i zato što imaju potpuno iste namjere i mjerila vrijednosti. Za razliku od Sotone Đavla te prvih ljudi, Adama i Eve, Isus nije želio biti neovisan o Bogu. Rekao je: “Sin ne može ništa učiniti sam od sebe, nego samo ono što vidi da čini Otac.” Zatim je nastavio: “Jer što god on čini, to i Sin čini na isti način” (Ivan 5:19; 14:10; 17:8).

Među njima očito vlada snažno jedinstvo. No to ne znači da su Bog i njegov Sin Isus toliko slični da ih se ne može razlikovati. Oni su dvije različite osobe i svaki od njih ima svoju osobnost. Isus ima svoje osjećaje, misli, iskustvo i može samostalno donositi odluke. Međutim on je odlučio podložiti se volji svog Oca. U Luki 22:42 zapisane su sljedeće Isusove riječi: “Neka ne bude moja volja, nego tvoja!” Te riječi ne bi imale nikakvog smisla da Isus nije mogao donositi drugačije odluke od svog Oca. Zašto se Isus molio svom Ocu i ponizno priznao da ne zna ono što zna Otac ako su njih dvojica zapravo jedna osoba? (Matej 24:36).

Pripadnici mnogih religija obožavaju bogove koji se, kako je to prikazano u različitoj literaturi, svađaju i sukobljavaju s članovima vlastite obitelji. Spomenimo jedan primjer. Prema grčkoj mitologiji, Kron je porazio svog oca Urana i progutao vlastitu djecu. Koliko se to samo razlikuje od prave ljubavi i jedinstva koji vladaju među Jehovom Bogom i njegovim Sinom Isusom! Njihovo jedinstvo potiče nas da ih još više volimo. Ustvari, imamo izuzetnu čast da budemo u zajedništvu s najmoćnijim osobama u cijelom svemiru. Isus se molio za svoje sljedbenike: ‘Neka svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u zajedništvu sa mnom i ja u zajedništvu s tobom, da i oni budu u zajedništvu s nama’ (Ivan 17:20, 21).

Dakle kad je Isus rekao da su on i njegov Otac jedno, nije govorio o tajanstvenom Trojstvu, nego o divnom jedinstvu koje vlada među njima. To je najčvršća veza koja postoji između dvije osobe.

_________________
יהוה אדנינו מה אדיר שמך בכל הארץ ( psalam 8 : 9 ) flower
אשרי מי שבא בשם יהוה
ne postoji jedan Bog, Bog JE jedan !
Meggy
Meggy

Broj postova : 183
Registration date : 2012-09-14

Na vrh Go down

default Re: Elohim-Bogovii ili Bog ?

Komentar by Sponsored content


Sponsored content


Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu